06 20 575 15 95 info@zar-csere.com

Akár zárbetét csere házilag?

Elvesztetted az összes kulcsodat? Feltörték a záradat?

Elköltözött az albérlő, és nem bízol benne, hogy minden kulcsot visszaadott? Számtalan eset van, amikor elkerülhetetlen a zárbetét csere, de egy közös mindegyikben: SOS megoldásra van szükséged! Olvass tovább, bemutatjuk ezeket az eseteket, megírjuk a DIY megoldás előnyeit és hátrányait, és azt is megénekeljük, hogyan tudunk segíteni.

Hosszú percek óta kotorászol a táskád alján, de a lelked mélyén már bizony tudod, hogy elhagytad a lakáskulcsodat. Ez önmagában nem is lenne olyan nagy probléma, ha ez először fordulna elő. Viszont most nincs több kulcs, vége. Az utolsó pótkulcsodat hagytad el.

Ha most az őrület határán állsz és azt gondolod, innentől kezdve az egyetlen megoldás, ha betöröd az ablakot és mától ott jársz ki-be a lakásodba vagy egyszerűen meghirdeted az otthonodat a világ legbiztonságosabb eladó lakása címen, akkor higgadj le egy kicsit, mert van megoldás. Neked bizony zárbetét cserére lesz szükséged.

Mi az a zárbetét és miért kell cserélgetni?

A zárbetét az a kis szerkezet, amelybe a kulcsot helyezed és ami felel az ajtó kinyitásáért és záródásáért. Teljesen mindegy, hogy mennyire biztonságos az ajtód és hány ponton záródik, a zárbetét szinte mindegyikben megtalálható.

Mivel a fenti esetben nem az ajtó vagy a zár meghibásodásáról van szó, hanem egyszerűen elhagytad a kulcsodat, nem maradt más választásod. Ha lenne pótkulcsod, elég lenne egy zárnyitás (természetesen zúzás nélkül), azonban ebben a szituációban nem leszel kisegítve egy nyitott bejárattal. Így viszont nincs más lehetőség, mindenképpen ki kell cserélni a zárbetétet. Cserébe viszont lesz egy teljesen új zárad és még kulcsod is lesz a saját otthonodhoz!

De a zárbetét cserére nem csak akkor lehet szükséged, ha nincs kulcs a zárhoz: az is baj, ha túl sok kulcs van, pontosabban ha illetéktelenek is rendelkeznek olyan példánnyal, ami nyitja az ajtódat. Ilyen lehet például egy dühös ex, vagy egy mérges albérlő, akinek távoznia kellett… ne adj nekik esélyt, cseréltesd ki a záradat minél hamarabb!

És persze vannak olyan esetek is, amikor a kulcsokkal minden rendben, ám maga a zár elöregedett, és benyújtotta felmondását. A zárjavítás nem mindig segít, néha az egész zárat cserélni kell!

„Láttam már ilyen zárbetéteket a boltban, egyedül is meg tudom szerelni!“

Lassan a testtel, nem ilyen egyszerű a helyzet egy zárbetét csere esetében! Már csak azért sem érdemes egyedül próbálkozni ennek cserélésével, mert számtalan méret létezik belőle és minden ajtóhoz megvan az ideális.

Ha rövidebb zárbetéttel próbálkozol, akkor egészen egyszerűen nem ér majd el a kulcs a megfelelő területre, tehát kidobott pénz és felesleges munka volt a beszerelése. Az ajtód bezárhatatlan lesz, ráadásul ha nem vagy profi, akkor már jó eséllyel néhány karcolás is éktelenkedik rajta.

Ha véletlenül nagyobb betétet veszel, az esztétikusan nem nyújt szép látványt, de ami sokkal fontosabb, hogy így sokkal könnyebben feltörhető. Tehát ez sem egy jó megoldás.

A megfelelő méretű zárbetét csupán maximum 1 vagy 1 milliméterrel nyúlik túl az ajtón. Ezt laikus szemmel nehéz megállapítani, de egy szakmabeli szinte ránézésre tudja, mire lesz szükség az adott zár esetében.

A régi zárbetét jó lesz mintának

Ha mégis magad akarod cserélni, akkor a régi zárbetétet vidd el mintának! Persze maradjon valaki otthon, mert ilyenkor nem zárható az ajtód!

Ha megvan a megfelelő méret, a ki- és beszerelés már nem tűnik bonyolultnak, pedig ez az a művelet, mikor nagyon könnyű kárt tenni az ajtóban, ráadásul nem megfelelő beállítás esetén még így is előfordulhat, hogy a kulcs nem nyitja a zárat.

Nyugalom, nem kell ezzel egyedül megbirkóznod, ha tárcsázol minket, mit azonnal a segítségedre sietünk és beszereljük az ideális méretű zárbetétet sérülés nélkül!

Nálunk a szervízautó tartalmazza a különböző hosszúságú zárbetéteket, és a Neked megfelelő biztonsági szintű betéteket is!

bad3562d13f477d4572ffcfae1463e71 - Azonnali zárbetét csere? Gond nélkül!