06 20 575 15 95 info@zar-csere.com

Zártipusok

Milyen zártipusokat használunk?

A zártipusok fajtái: kilincses ajtózárak, hevederzárak, zárbetétek (biztonsági zárbetétek)

 

Kilincses ajtózárak:

 • Ajtóba felső zár: Ez a zárfajta az ajtók (többnyire a bejárati ajtó) felső részén helyezkedik el. Általában cilinderzárral látják el, belülről pedig egy elfordítható gomb szabályozza a zárnyelv pozícióját. Ez utóbbi az ajtó mellett rögzített foglalathoz csatlakozik, és tartja stabilan zárva a bejáratot. Egyes típusok nyíláshatárolóval is rendelkezhetnek.
 • Bevésőzár: Hagyományos, az ajtó szerkezetébe beépített (bevésett) zártípus, egy vagy akár több cilinderzárral és mechanikus zárnyelvvel ellátva. Ideális esetben konstrukciója masszív és jól védett, hogy ezzel is nehezítse az illetéktelenek behatolását.
 • Portálzár: Típustól és elhelyezéstől függően ez az általános, ajtóra való zárfajta nagyon sokféle lehet. A belső ajtók esetében általában csak egy zárnyelvvel rendelkezik (csapdás zár); esetleg kampóval, vagy görgős csappantyúval.
 • Ablakzár: Széles skálájuk ismert: az alacsonyabb biztonsági szintű, egyszerűbb elforduló csapdás-kilincses megoldásoktól a bonyolultabb, kulcsos, hengerzárral ellátott típusokig. Érdemes mérlegelni, hogy mely ablakunkra milyen zárat célszerű tetetnünk!
 • Tolóajtózár: A tolóajtók leggyakrabban beakasztható kampóval záródnak; ritkábban rúdzárral vagy fiókzárral vagy benyomós zárral. A kampó lehet egy- vagy többágú, és felszerelhető a cilinderzártól kezdve a számzáron keresztül az elektromos zárig bármilyen zárszerkezettel.
 • Garázsajtózár: A garázsajtókat érdemes masszív zárakkal ellátni: jó választás lehet egy beépített kéttollú kulcsos zár, esetleg egy több zárnyelvvel ellátott biztonsági trezorzár. Hasznos lehet kombinálni több típust; távirányítható fajták is rendelkezésre állnak.
 • Bútorzár: Rengeteg típusuk létezik: a hagyományos fiókzáraktól és rúdzáraktól kezdve a benyomós megoldásokon és kampókon keresztül a vitrinzárakig. A lemezszekrényekhez speciális, elforduló fémzár való, melynek egyes típusait külső lakattal is elláthatjuk.
 • Elektromos zár: Általános jellemzőjük, hogy elektromos árammal nyílnak: vagy egyetlen impulzusra (impulzuszár), vagy addig, ameddig áramot kapnak (normál üzemű elektromos zár). Egyes típusaikban az elektromos zár egy kapcsolóval kiiktatható.
 • Üvegajtózár: Az üvegajtózárak leggyakrabban satuszerűen fogják közre az ajtót; a másik oldalon csavarokkal rögzítik őket az üveglaphoz. Maga a zárszerkezet lehet cilinderzár, de egyszerűbb mechanikus konstrukció is.
 • Rászegezőzár: Rászegezős (az ajtó felületére belülről felszerelt) zárakat leginkább másodzárakként szoktak alkalmazni; vagy kertajtók, zárható belső helyiségek esetében. Nagy népszerűségnek örvendenek továbbá a bútorzárak között is.
 • Tűkulcsos zár: A tűkulcsos megoldást többnyire portálzárak esetében alkalmazzák. A kulcs és a zárszerkezet kialakítása speciális: az elfordítható vagy elcsúsztatható tű forgatja el a zárnyelvet, lehetővé téve az ajtónyitást.

 

Hevederzárak:

 • Vízszintes: Nagyon elterjedt hevederzár változat: általában a bejárati ajtón belül, keresztben célszerű elhelyezni. Az elforduló fémheveder zárnyelvei (fogaslécek) a két oldalfalon kialakított nyílásba futnak, ezzel erősítve az ajtó stabilitását.
 • Függőleges: Bizonyos korszerű, elsősorban biztonsági ajtók esetében alkalmazott technológia. Többnyire az ajtólap közepén fut végig a függőleges elrendezésű hevederzár, nyelvei pedig a kerethez (felül) és a padlóhoz (alul) csatlakoznak.
 • Miskolci: A legegyszerűbb hevederzár-konstrukció; vízszintesen és függőlegesen egyaránt beépíthető. A két fogasléc végére egy-egy tömör hasábot hegesztettek. A zárbetétet kapupánttal rögzített lemezek védik.
 • Prezídium: Az egyik legbiztonságosabb típus. Három darab rozsdamentes acéltüskét csúsztat ki mindkét oldalra, amelyek befuthatnak a falba, de kengyelben vagy tokban is végződhetnek. Az ilyen hevederzárral felszerelt ajtó befeszítése jóformán lehetetlen.
 • Magzett: A cilinderzárakkal készülő Magzett hevederzár-család nagyon sokoldalú és megbízható. Különféle típusai jóformán az összes nyílászáró fajtára felszerelhetőek; modulos kivitelű változatokat is forgalmaznak.
 • Biztibuk hevederzár: Strapabíró, igen erős szerkezetének és a zárbetéten lévő forgógyűrűnek, illetve fúrásvédelmi csapoknak köszönhetően a Biztibuk hevederzár az egyik legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb a hazai gyártású típusok között.

 

Zárbetétek:

 • Normál szimmetrikus zárbetét: Ez a leghagyományosabb zárbetét-típus. Jellemzője, hogy mindkét oldala ugyanolyan kialakítású, a hosszúságuk is megegyezik (szimmetrikusak), valamint ugyanaz a kulcs nyitja őket.
 • Aszimmetrikus zárbetét: E típus esetében a zár tolókája nem pont középen található, hanem elcsúsztatva egyik vagy másik kulcslyuk felé. Praktikus elrendezés például a külső oldalukon megvastagított biztonsági ajtóknál, vagy vékonyabb szobaajtók esetében.
 • Gombos zárbetét: A gombos zárbetéteknél a nyitás a belső oldalon egy elfordítható gomb vagy fogantyú segítségével történik; csak kívülről szükséges kulcs az ajtó kinyitásához. Praktikus, mert szükség esetén lehetővé teszi a lakás gyors elhagyását.
 • Fogaskerekes zárbetét: A fogaskerekes zárbetétben a szokványos tolóka helyett egy fogaskerék helyezkedik el. Leginkább többpontos biztonsági ajtókban és hevederzárakban alkalmazzák.
 • Félbetét: Ránézésre félbevágott normál zárbetétnek tűnik: rácsokhoz, garázsajtókhoz és úgy általában a vékonyabb felületű ajtókhoz, zárszerkezetekhez célszerű őket használni. Leginkább cilinderzárral vagy tollas kulccsal készülnek.

 

Zárszerkezetek:

 • Cisa: A legmagasabb biztonsági besorolással rendelkező zárfajták egyike. Négy zárnyelvének és masszív szerkezetének köszönhetően szinte lehetetlen. A hengerzárral vagy tollas kulccsal ellátott verzió helyett/mellett létezik több elektromos típus is.
 • Mottura: A három- vagy négyrudazatú Mottura zárszerkezetek egyidejűleg három irányba történő zárást is lehetővé tesznek. Trezorzárként és biztonsági zárként is nagy népszerűségnek örvendenek. Tollas kulcsos és hengerzáras kivitelben is készülnek.

 

Zárbetétek:

 • Kínai betét: Igen rossz hírnévnek örvendő, silány minőségű zárbetétek, amelyeket általában a kínai biztonsági ajtókban találunk. Kivételt képeznek az európai vállalatok által gyártott kínai zárbetétek; ezek az európai minőségi szabvány szerint készülnek.
 • Elzett: A világ egyik legismertebb gyártója híres a kiváló minőségű zárbetétjeiről. Napjainkban forgalmazott legegyszerűbb típusaik is fúrás, törés, magkihúzás és finomnyitás ellen védettek, ezen felül másolásvédett kulcs jár hozzájuk.
 • S.I.B.: A kínai S.I.B. cég zárjai, zárbetétjei leginkább rendkívül kedvező áraikról ismertek. Minőségük ingadozó; a professzionális zárszerelők és -forgalmazók többsége inkább a lecserélésüket javasolja európai vagy amerikai típusra.

 

Biztonsági zárbetétek:

 • Mul T-Lock: A Mul T-Lock betétek a legmagasabb biztonsági kategóriába tartozó, rendkívül jól védett, precíz szerkezetek. Speciális, belső csapokkal ellátott hengeréhez hasonló, fúrt kulcs társul, amely egyes esetekben szintén rendelkezik csapokkal.
 • Mauer: Ha igazán biztonságos, korszerű védelemmel ellátott biztonsági zárbetétet keres, érdemes a Mauer cég egyik típusát választania. Aktív és passzív csapos rendszere, továbbá fúrás- és törésálló kivitelezése garantálja a szinte tökéletes protekciót.
 • BKS: A BKS német gyár termékei idehaza is nagy tiszteletnek örvendenek. Meghúzás, törés, fúrás, letapogatás, fésülés ellen védett, saválló, kódkártyás betéteiket általában a 6., vagyis legmagasabb biztonsági kategóriába szokták sorolni.
 • Roto: Nehéz, erős hengerzárbetéteket forgalmaz a Roto: viszonylag kedvező áruknak köszönhetően a pénztárcát sem terhelik meg annyira. Cserébe viszont szolid védelmet nyújthatnak fúrás, húzás és törés ellen egyaránt.
 • Tesa: A Tesa elismert márka a biztonsági cilinderzárak gyártása terén. Típusaikat a robosztus betét és a letapogatás-védett csapok jellemzik. A hazai biztonsági besorolási listán is előkelő helyet foglalnak el.
 • Elzett: Mint a legnagyobb nevű hazai zárgyártó, az Elzett méltán lehet büszke kiváló biztonsági zárbetéteire. Az akár három irányban is elhelyezkedő csapokkal felszerelt szerkezetek teljes védelmet nyújtanak a fúrás, letapogatás és a finomnyitás ellen.

 

Extra ellenálló betétek:

 • Saválló: Létezik olyan zártörési technika, melynek keretében maró folyadékot öntenek a betétbe a csapok felülete és a tartórugók tönkretétele érdekében. A legjobban védett zárbetétek ezért saválló alkatrészekből készülnek, zárt belső szerkezettel.
 • Törésálló: A két félből összeálló betétek egyik részének letörésével könnyen el lehet jutni a zárszerkezethez. Ezt a gyakori betörési módszert megerősített acélhíddal szerelt, vagy szándékos külső töréspontokkal ellátott biztonsági betéttel lehet kivédeni.
 • Maghúzás ellen védett: A henger kitépése ellen – mely szintén közkedvelt feltörési módszer – legjobban a zárbetét belső megerősítésével lehet védekezni. Ez többnyire szilárd acélcsapok és nagyobb keresztmetszetű zégergyűrűk beépítését jelenti.
 • Finomnyitás ellen védett: A filmekből és könyvekből jól ismert, „álkulcsos” eljárásokkal szembeni védekezés legbiztosabb módja a több irányban elhelyezkedő, teleszkopikusan reteszelő csapok beépítése.
 • Kulcsütéses nyitás elleni védelem: Gyakori eljárás, hogy az elkövetők egy, a zárba helyezett kulcs ütögetésével mozdítják el a betét csapjait. Ez ellen például stabilan záró biztonsági betéttel vagy több irányban elhelyezett teleszkopikus csapokkal lehet védekezni.
zarcsere multlock - Zártipusok
zarcsere mauer - Zártipusok
zarcsere bks - Zártipusok
zarcsere roto - Zártipusok
zarcsere tesa - Zártipusok
zarcsere elzett - Zártipusok
zarcsere cisa - Zártipusok
zarcsere mottura - Zártipusok
bad3562d13f477d4572ffcfae1463e71 - Zártipusok