06 20 575 15 95 info@zar-csere.com

Segítünk eligazodni a megfelelő biztonsági zár kiválasztásában!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, amit zár mögé rejtettünk, az minden esetben biztonságban van. De vajon ez mennyire igaz? Valóban teljesen védve vannak az értékeid, ha egy hagyományos zárat használsz? Ismerd meg a biztonsági zárak fajtáit, amik közül néhány egészen extrém erőknek is képes ellenállni!

Miben más a biztonsági zár?

Az ember azt gondolná, hogy minden zár alkalmas arra, hogy bezárjunk (vagy éppen kizárjunk) vele dolgokat, tehát mindegyik biztonságos. A valóságban azonban ennél kicsit árnyaltabb a kép.

“Olcsó húsnak, híg a leve.” – tartja a mondás és bizony igaz is, hiszen egy olcsóbb kategóriás ajtónál a felhasznált anyagok, valamint azok összeillesztése is silányabb, és a zárszerkezet terén sem érdemes egy csúcskategóriásra számítani. Nem azt mondjuk, hogy ezek az ajtók használhatatlanok, csupán azt állítjuk, hogy jól meg kell gondolni, valóban érdemes-e ezen spórolni.

Ha mindenképp ilyen ajtóra esik a választásod, érdemes egy kis plusz biztonsági intézkedést eszközölni. Ez lehet egy zárcsere, vagy éppen egy plusz zárrendszer kialakítása, ami nagyobb biztonságot nyújt. A biztonsági zárak fajtái közül te választhatod ki, hogy mennyire legyen (fel)törhetetlen, milyen jellegű károsodással szemben szeretnél védelmet. Ezek a zártípusok szinte kikezdhetetlenek, legyen szó bármilyen rongálási kísérletről.

A biztonsági zárak fajtái

Amikor e cikkünk megírásán gondolkoztunk, úgy terveztük, hogy minden lehetséges zártípust felsorolunk egy rövid ismertetővel. Azonban arra jutottunk, hogy téged, mint felhasználót minden bizonnyal nem a zár neve és működése érdekel, hanem az, hogy valójában miben is nyújt neked pluszt. Éppen ezért egy kicsit más oldalról közelítenénk meg ezt a témát, és a szerint mutatjuk be a zárakat, hogy azoknak pontosan mik is az erősségeik.

A biztonsági zárak fajtái – a feltörési kísérletek szerint

1. Befeszítés

Kezdjük a korábbi példánál, amikor is gyenge minőségű ajtóval van dolgunk. Az ilyen típusú ajtóknál a legvalószínűbb feltörési mód a befeszítés, hiszen egyetlen eleme sem olyan stabil vagy merev, hogy ne lehetne azt egy kis erőráhatással elhajlítani, meggyengíteni. A hevederzárak segíthetnek kiküszöbölni ezt a problémát azáltal, hogy függőlegesen, vagy vízszintesen acélfogakat csúsztatnak a falba vagy egy kengyelbe. Az ilyen típusú zár szinte befeszíthetetlenné teszi az ajtót, legyen szó erősebb biztonsági nyílászáróról, vagy éppen olcsóbb kivitelről.

2. Fúrás, törés

Ez a fajta betörési technika is rendkívül gyakori, ezért érdemes olyan zárat választani, ami védelmet nyújt. Szinte minden márkában megtalálhatók az ilyen csúcskategóriás betétek.

3. Finomnyitás, kulcsütéses módszer

Az ilyen típusú módszerek lényege, hogy valamilyen módon elmozdítsák a zárbetétben a csapokat. Ez ellen könnyedén védekezhetsz, ha egy teleszkópikusan záródó biztonsági zárat választasz.

4. Savas betörés

Talán ez kevésbé gyakori, de nem ismeretlen betörési módszer, így érdemes erre is gondolni, különösen, ha nagy értékeket szeretnél védeni. Ma már létezik saválló biztonsági zár típus is, így ezzel a módszerrel egészen biztosan nem jutnak be a betörők.

Ez csupán néhány betörési kísérlet, amikre megoldást nyújthatnak a biztonsági zárak különböző fajtái. Ha úgy érzed, nem tudod eldönteni, számodra melyik az ideális, hívj minket bátran, mi segítünk neked a védelem kialakításában és a zárak karbantartásában is!

bad3562d13f477d4572ffcfae1463e71 - „Melyiket válasszam?” A biztonsági zárak fajtái