06 20 575 15 95 info@zar-csere.com

A megoldás a zárbetét kiszerelése kulcs nélkül

 

A bejárati ajtó kulcsa szőrén szálát eltűnt. Ha ez nem lenne elég, ez volt az egyetlen kulcs ehhez a zárhoz. Többször gondoltál arra, hogy kellene belőle másoltatni, de végül is ha odafigyelsz, nem hagyhatod el, nem igaz?

Hát nem, mert egy óvatlan pillanatban bármikor kieshet a zsebből, eltűnhet a táskából vagy lába kélhet az autóból is. A lényeg e percben ugyanaz: nincs kulcsod a saját otthonodhoz, az ajtó pedig zárva van. Ha már látod lelki szemeid előtt, hogy az egész ajtót ki kell emiatt cseréltetni úgy ahogy van, akkor egy kicsit nyugodj meg…

Nincs szükség a fél ház lebontására, ha egy ilyen szituációba kerülsz, bár tény, hogy feladod a leckét azzal, hogy nincs kulcs a zárhoz. Az ajtót persze ki tudjuk nyitni, percek alatt, zúzásmentesen, de ez még édeskevés, hiszen kulcs híján bezárni sem tudod majd. Sajnos ez az a szituáció, ami a végén mindenféleképpen a zárbetét kiszerelésével jár.

 

Miért kell ilyen esetben zárbetétet cserélni?

 

A zárbetét az a kis szerkezet, amelybe a kulcs kerül és amely szabályozza az ajtó kinyitását és záródását. Teljesen mindegy, hogy mennyire biztonságos az ajtód, valamilyen zár, vagy zárbetét mindig van benne.

Ha elhagytad a kulcsod, két választás marad:

Az egyik, hogy sérülés nélkül kinyitjuk az ajtót és tovább tudod nyitni-csukni – de zárni már soha többet. Ez nem akkora probléma, ha mondjuk a fürdőszobaajtóról van szó, de a lakásod bejárati ajtajánál már igenis az, hiszen nem hagyhatod tárva-nyitva, akárhányszor elmész otthonról!

Így nincs más lehetőség, mindenképpen ki kell cserélni a zárbetétet. Cserébe viszont lesz egy teljesen új zárad, és még kulcsod is a saját otthonodhoz!

 

Hogyan működik a zárbetét kiszerelése kulcs nélkül?

 

Mielőtt leírjuk a részleteket nagyon fontos: nem érdemes egyedül próbálkozni ennek cserélésével, mert számtalan méret, és fajta létezik belőle.

Ha rövidebbet veszel, akkor egészen egyszerűen nem ér majd el a kulcs a megfelelő területre, tehát kidobott pénz és felesleges munka volt a beszerelése. Amennyiben nagyobb, akkor esztétikusan nem nyújt szép látványt, másrészt pedig könnyen feltörhető. Tehát ez sem egy jó megoldás. A megfelelő méretű zárbetét maximum 1- 2 milliméterrel nyúlik túl az ajtón. Ezt laikus szemmel nehéz megállapítani, de egy szakmabeli szinte ránézésre tudja, mire lesz szükség az adott zár esetében.

Ha megvan a megfelelő méret, a ki- és beszerelés már nem tűnik bonyolultnak, pedig ez az a művelet, amihez célszerszám kell. Ugyanis a zárbetétet oldlaról egy csavar fogja, amit ha kicsavarsz, már kivehető lenne a zárbetét, de csak akkor, ha elfordítod a kulcsot kb. 15 fokban. Anélkül a zár nem kivehtő sérülés nélkül. Így vagy marad a tévében látott finomnyitás, vagy a zár törése, fúrása, maghúzása. Ha eléggé kilóg a betét, akkor el tudod törni, egy fogóval, de bármel másik módhoz nem lesz eszközöd…

Ezek nélkül nagyon könnyű kárt tenni az ajtóban, ráadásul rossz szerelés esetén még így is előfordulhat, hogy a kulcs nem nyitja a zárat.

Mi ezért azt javasoljuk – a saját érdekedben – hogy ne állj neki szétberhelni a zárat.

Ha elvesztetted a kulcsodat, ne rohanj rögtön a boltba egy új zárért, hogy majd te lecseréled. Lehetséges a zárbetét csere kulcs nélkül, házilag is – de egyáltalán nem könnyű feladat, és a sikeressége minimum kétesélyes.

 

Spórolj meg magadnak egy csomó időt, pénzt és idegeskedést, és hívj minket: segítünk!

 

bad3562d13f477d4572ffcfae1463e71 - Lehetséges a zárbetét kiszerelése kulcs nélkül?